Δακτυλίωση

Τι είναι η δακτυλίωση

Η δακτυλίωση είναι μια από τις πιο παλιές επιστημονικές μεθόδους για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Κύριος σκοπός της είναι η συλλογή πληροφοριών για τις εποχιακές μετακινήσεις τους (μετανάστευση, διασπορά, κ.ά.). Παράλληλα όμως προσφέρει χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα και για άλλες πλευρές της βιολογίας των άγριων πουλιών όπως η διάρκεια ζωής τους και η θνησιμότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης, η σωματομετρία και η φυσική τους κατάσταση.

Πώς γίνεται

Η δακτυλίωση γίνεται από ειδικώς εκπαιδευμένα άτομα και μόνον κατόπιν σχετικής άδειας. Κάθε πουλί, αφού συλληφθεί με κατάλληλο τρόπο, μαρκάρεται στο πόδι με μεταλλικό δαχτυλίδι, στο οποίο αναγράφεται ένας κωδικός αριθμός, σαν αριθμός ταυτότητας, και μια κωδικοποιημένη διεύθυνση για τη χώρα προέλευσης του δαχτυλιδιού (ενδεικτικά για τα ελληνικά δαχτυλίδια: ZOOL.MUS.ATHENS UNIV.).

Τα μεταλλικά δαχτυλίδια είναι κατασκευασμένα σε διάφορα μεγέθη, για να ταριάζουν σε κάθε είδος, και από διάφορα ελαφριά κράματα ώστε να έχουν αμελητέο βάρος. Συχνά, μαζί με τα μεταλλικά, χρησιμοποιούνται και πλαστικά δαχτυλίδια διαφόρων χρωμάτων με εγχάρακτα στοιχεία, που μπορούν να εντοπίζονται και να διαβάζονται από μακριά.

cropped-sto-podi-daktylidi.jpg
Πλαστικό δαχτυλίδι σε πόδι νεοσσού από Λευκοπελαργό (© Ε. Στετς).

Για κάθε πουλί που δακτυλιώνεται, καταγράφονται διάφορες μετρήσεις και στοιχεία όπως το φύλλο και η ηλικία του, το μήκος φτερούγας, το βάρος και η φυσική του κατάσταση. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα λεπτά και η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς ακίνδυνη για το πουλί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Καθορισμός ηλικίας σε Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava)

Τι γίνεται μετά…

Όταν βρεθεί ένα δακτυλιωμένο πουλί, νεκρό ή ζωντανό, ενημερώνεται το αντίστοιχο κέντρο δακτυλίωσης. Αυτό με τη σειρά του ενημερώνει τον δακτυλιωτή καθώς και τον ευρέτη για τα στοιχεία δακτυλίωσηε/εύρεσης.

Συνδυάζοντας την ημερομηνία και τοποθεσία δακτυλίωσης με αυτές της ανεύρεσης, ειδικοί επιστήμονες θα εξακριβώσουν με σαφήνεια το δρομολόγιο του πουλιού, την απόσταση που διένυσε, την ηλικία του και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τη βιολογία του.

Τα στοιχείαπου πρέπει να αναφέρονται όταν βρεθεί ένα δακτυλιωμένο πουλί είναι ο αριθμός και η διεύθυνση που είναι χαραγμένα στο δαχτυλίδι, η ημερομηνία, η ακριβής τοποθεσία, η κατάσταση του πουλιού κτλ. Το όνομα του ευρέτη και μια διεύθυνσή του ή τηλέφωνο είναι επίσης χρήσιμα τόσο για την επιβεβαίωση λεπτομερειών που μπορεί να χρειαστεί, όσο και για να σταλεί η απάντηση με τα στοιχεία δακτυλίωσης. Το δαχτυλίδι δεν έχει εμπορική αξία και ο ευρέτης αν θέλει μπορεί να το κρατήσει σαν ενθύμιο.

Κάθε αναφορά της επανεύρεσης ενός δακτυλιωμένου πουλιού είναι μια σημαντική συμβολή τόσο στην επιστήμη όσο και στην προσπάθεια για διαχείριση και διατήρηση των πληθυσμών των άγριων πουλιών. Χωρίς τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού ελάχιστα θα ήταν γνωστά για τις μετακινήσεις των άγριων πουλιών στη φύση.

Δηλώστε ένα δακτυλιωμένο πουλί.